Kunskap och taktik

Kom i gång med att skriva – en femstegsmetod

Engelska uttrycket ”battling the blank page” syftar på de där långdragna stunderna när en skribent stirrar in i ett tomt ark utan en aning om hur hen ska komma igång. Om du känner igen känslan kan den här femstegs-metoden vara något för dig.

Roundicons-41

Skrivkramp är något som drabbar alla förr eller senare. Själv lider jag av det just nu. Jag har ingen aning om varför, men det vill sig inte riktigt med den här artikeln. Kanske beror det på att det i skrivandets stund är fredag, kanske är det bara otur.

Oavsett vad skrivkrampen beror på går det att göra något åt den. Här ger jag därför en femstegs-metod till dig som också kör fast ibland.

Femstegs-metoden för att komma igång med att skriva

1. Skriv skriv skriv igång dig själv
Ibland är det lättaste sättet att komma igång att börja enkelt. Skriv om vad du gjorde i går, vad du åt till lunch eller hur du ser ut på morgonen. Var detaljerad. Sväva ut. Snart har du fått upp ångan och är redo för det där du måste skriva.

2. Börja skriva hejdlöst och okritiskt om ämnet
Nu är du så smått igång. Det är dags att skriva om det där du måste skriva om. Använd ångan från steg 1 och låt tankarna flöda kring ditt ämne. Tänk inte kritisk. Låt det bara hända, du kan alltid ta bort allt sen om du vill.

3. Titta på det du har skapat och leta guldkorn
Nu borde du ha en del text att ta tag i. Läs igenom allt noggrant och leta guldkorn. Spara dina spännande tankar, utveckla intressanta resonemang.

4. Sortera och hitta teman
Om du har tagit fasta på guldkornen kan du öppna ett nytt dokument där du sorterar upp allt. Gör en mind-map eller en lista, det viktiga är att du får ordning på vad du ska säga i din text

5. Börja skriva där det går lättast
Sista steget. Nu har du förhoppningsvis en del koll på vad du ska skriva. Kanske går det av sig själv, kanske får du leta upp de intressantaste tankarna och börja där. Fundera över syftet med din text och vem som ska läsa den och försök sedan få ihop det utifrån det. Börja inte från början utan följ lusten. Berätta där du har något att berätta och pussla därefter ihop allt till en sammanhängande text.

Det finns lika många idéer om hur man bäst kommer igång med sitt skrivande som det finns skribenter, så dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarsfältet.

Om du är intresserad av att skriva rekommenderar jag att du läser vår artikel: 5 guldkorn från legendariska The Copy Book.

Vill du ha våra blogginlägg i din mejlbox? Fyll i din epostadress här så får du månadsvis våra blogginlägg.

 


Om skribenten

Per

Språkkonsult och innehållsstrateg på Contentbyrån. Du hittar mig i Umeå eller i Stockholm – och alltid på mejlen.