Analys

Native advertising – är det något för dig?

Native advertising, återigen bara ny målarfärg på marknadsförarens målarpensel? Nej, native advertising är, precis som content marketing, här för att stanna. Men det finns barnsjukdomar och en del att fundera på. Och en sak till, säg inte att det är samma sak som content marketing.

native advertising

På sistone har jag haft anledning att tänka en del på native advertsing. Så sent som förra veckan hade jag ett samtal med en branschkollega (och precis som jag digital strateg), Jakob Mjöbring, om native advertising och mer specifikt om den lokala tidningen Västerbottens Kurirens satsning på denna nymodighet. Samtalet finns videoinspelat här (var vänligt och hav överseende, ett syfte var också att testa själva videoverktyget i sig…spola fram 3 minuter så börjar det).

Efter samtalet har jag tänkt ytterligare lite på ämnet och tänkte få ta tillfället i akt att bjussa på några tankar.

Vad är native advertising?

Först, vad är det? Enkelt förklarat handlar native advertising om att köpa utrymme i en mediaplattform (läs: oftast tiding) och fylla det med redaktionellt innehåll. Helst ska det nästan smälta in i den omgivade redaktionella miljön i ton och utseende. Det ska vara väl märkt med ordet ”annons”. Kolla in det här väldigt snygga svenska exemplet där Norrøna har köpt utrymme på SvD.

exempel på native advertising

Här är ett exempel på en branded story från Norrøna i Svenskan. En branded story är ett exempel på native advertising – redaktionellt innehåll som smälter in i omgivningen.

 

Det finns många duktiga digitala strateger/marknadsförare och experter på content marketing som har skrivit spaltmeter om native och jag hänvisar gladeligen till både Pontus Staunstrup, Thomas Barregren och Björn Owen Glad för dig som vill ha ett rejält grepp om ämnet.

Är content marketing och native advertising samma sak?

Nej. Det finns massor att lära sig om native advertising och nu börjar det dyka upp väldigt många intressanta annonseringsalternativ. Men det är viktigt att inte likställa native med content marketing eftersom det reducerar content marketing till redaktionellt innehåll och en intressant distributionskanal.

native är inte samma som content marketing

Content marketing är mycket mer. Content marketing handlar om att ha en pågående process att ta fram och sprida relevant innehåll som tar dina kunder längs köpresan mot uppsatta mål. För att arbeta med content marketing så rekommenderar vi alltid en innehållsstrategi. Gör du den grundligt så kommer ditt arbete med native advertising bli enklare.

Och just här är det väl läge att tycka lite om ordningen på dina insatser. Det finns viktigare frågor för dig att fundera på innan du går igång med din native-satsning; hur ser din webb ut? Finns det engagerande innehåll där? Hur konverterar du webbesökare? Hur får du dem att komma tillbaka? Som du förstår tycker jag att man bör ta det grundläggande först – i min spelbok så är native inte det första du gör i din digitala marknadsföring.

Native advertising – kommer det att slå?

Ja, det har det redan gjort. Och det ger väldigt bra resultat om man gör det på rätt sätt. Annonserar du t.ex. lokalt här i Västerbottens Kuriren (när det kommer igång) kommer du dessutom att få väldigt bra räckvidd för ditt redaktionella innehåll.

Men det finns en hel del att tänka på och jag skulle vilja trycka på tre saker.

3 råd till dig som funderar på att testa native advertising

  1. Tänk till först. Har du en digital marknadsföringsstrategi? Bra, försök se hur native jackar in där – vilka mål är det som det ska hjälpa till att nå? Hur samverkar de digitala kanalerna för att lyckas? Kan du ta hand om trafiken och konvertera den på något sätt? Om du inte har en strategi, måste du ha rimliga förväntningar. Utan strategi skulle jag säga att väl utfört är det förmodligen bättre investerade pengar än en halvbra imageannons.
  2. Gör det så bra du kan. Det finns gott om exempel på lyckade native-satsningar. Det som brukar dyka upp som framgångsfaktorer är att man har haft respekt för mediaplattformen (stil och ton harmonierar), att det är hög kvalitet på innehållet och presentationen, och att man hela tiden testar (testa av flera rubriker, flera visuella grepp, o.s.v). Min kollega Jakob säger i samtalet jag refererar till ovan att ”det finns sååå mycket dålig native”. Det är sant. Ta hjälp av din byrå och annonsplatsens experter för att ta fram bästa möjliga innehåll.
  3. Ha tålamod. Precis som med content marketing måste du hålla ut. Och det här är också en punkt som visar att native kanske inte är för alla eftersom det lätt blir dyrt för dig som vill göra den här typen av satsning.

Avslutningsvis lite native advertising-inspiration

En av de mediaplattformar som har visat native-artiklar länge är Omni. En av de som var först ut och som fortsätter att trumma på med redaktionella artiklar i flödet är SEB.

omni exempel på native

En mediaplattform som länge har haft native advertising i sitt flöde är Omni.

New York Times har en egen byrå – T Brand Studio – som ofta publicerar välgjorda berättelser, alla sponsrade av stora och fina varumärken med mycket pengar. T Brand Studio är väldigt duktiga på att nyttja mediet och blandar film, infografik med välskrivna, medryckande berättelser. I det här exemplet är det BMW som bjuder på en stycke innehåll om hur teknik, framtid och design leder till ett bättre liv.

T Brand Studio

T Brand Studio är New York Times inhouse-byrå som gör väldigt välgjord native advertising.

 

Så här kan det se ut på Dagens Nyheter. I det här exemplet så är det Skandia som har en artikel om sparande.

Skandia Native advertising

Lycka till med din native-insats!

 

Om skribenten

Jakob

Jag är VD och digital strateg/taktiker på Contentbyrån.