Kunskap och taktik

Feedly och Pocket – skapa struktur i ditt informationsflöde

Pocket och Feedly är inga vanliga appar för iOS och Android. Nej, de två förändrade Samuels liv. Läs hur han använder dem för att sortera innehåll och låt dig inspireras till att ta, som Samuel skriver, ett ”strypgrepp på informationsflödet”.

Alla våra digitala kanaler, appar och sociala flöden har skapat ett totalt överflöd av innehåll där vi bara behöver välja och vraka. Och just där ligger problemet. Jag träffar dagligen personer som känner att de borde hänga med, borde vara pålästa. Men flödet är stort och tiden räcker inte till.

När ska jag hinna läsa? Hur ska jag komma ihåg alla de där tipsen på dokumentärer som jag fått? Hur håller jag ordning på alla bloggare jag vill kolla in? Och när jag väl hittar tid att konsumera lite innehåll, var ska jag börja?

Förr hade jag de här frågorna. Nu, har jag Feedly och Pocket. Låt mig berätta hur jag fick kontroll på informationsflödet och hur du kan uppleva samma sak.

1. Samla och upptäck i Feedly

Verktyg för att samla länkar och innehåll finns i överflöd (jag har testat många). Att köra RSS-läsare är kanske det mest hardcore, men Feedly är ändå bäst. Det är enkelt, det ger mig behändig åtkomst till precis de funktioner jag behöver.

I Feedly samlas innehåll automatiskt. Innehållet kommer från alla källor jag lagt i min lista över innehåll jag inte vill missa. Jag har listor som sorterar källorna efter olika ämnen jag är intresserad av (t.ex. ”Content marketing” och ”Företagande & utveckling”). Du kan såklart dela in dina listor på ett annat sätt som passar dig.

Listvyn i Feedly

Inget ”Intressant” tyvärr … Men lite från Contentbyrån i alla fall!

Behöver du hitta källor att följa?

Lugn, Feedly hjälper dig här med. Det finns en behändig ”upptäck”-funktion där du kan skumma runt bland olika populära källor inom områden som Tech, Business, Games och Design. Inom varje område rekommenderar Feedly några bitar innehåll. Kolla in dem, och gillar du det kan du med ett tryck lägga till källan bland dina favoriter. Tröttnar du på innehållet i framtiden är det lika lätt att strypa flödet från källan.

(Sitter du och testar nu föreslår jag, helt ödmjukt, att du lägger in contenbyran.se/magasin bland dina källor.)

2. Skicka godbitarna från Feedly till Pocket

Med jämna mellanrum (oftast inför den lässtund vi schemalägger på jobbet) går jag igenom mina källor i Feedly och plockar ut det jag faktiskt tänker läsa. Givetvis kan jag inte läsa allt; im jag går igenom en gång i veckan har jag ofta 50–100 artiklar som ligger och väntar. Så jag sållar – hårt och skoningslöst.

Sållandet gör jag snabbt och instinktivt. Jag scrollar igenom en av mina listor – t.ex. ”Content Marketing” – på rubriknivå, och skickar det innehåll jag vill ta del av till Pocket. Jag bedömer alltså på rubriken om det är ett innehåll jag vill läsa. Hårt, men jag har inte tid att gå in i varje innehåll och börja bedöma. Källorna jag lagt till litar jag på, så är rubriken lovande litar jag på att källan kan leverera.

Själva aktionen att spara till Pocket, är skrattretande enkel: Jag håller tummen mot rubriken i 1 sekund. Inget klistra, inget hoppande mellan appar. När jag startade med Feedly ställde jag in en koppling till Pocket, så om jag håller tummen mot en innehållsbit som verkar intressant får jag det här meddelandet:

Meddelande "Saved to Pocket" i Feedly

Resultatet av att jag håller tummen mot en rubrik i Feedly.

Det går såklart att läsa innehållet i Feedly. Det går till och med bra. Men det gör jag inte, och jag rekommenderar det inte.

Varför?

För att jag vill ha en app per syfte.

Låter det konstigt? Det jag menar är att jag vill använda Feedly för att få in, samla, leta källor – alltså vissa typer av uppgifter. När jag går in i Feedly, möts jag av ”76 olästa artiklar” eller liknande. Det är mycket. Jag måste alltså sortera, skumma rubriker och rensa och se vad jag vill läsa. Det är de uppgifter jag använder Feedly till.

När jag sedan går in i Pocket, har jag en annan uppgift: läsa.

3. Läs dem i Pocket

När jag går in i Pocket, vet jag att allt där är filtrerat. En innehållsbit kan ta en av tre vägar till mitt Pocket:

1) Jag har sparat den från Feedly.

2) Jag har fått en rekommendation från en kollega (som också använder Pocket och kan skicka läsvärda grejer direkt till min Pocket).

3) Jag har sparat det till Pocket manuellt (t.ex. snubblat över en intressant artikel på webben eller sett ett tips på Twitter).

Med andra ord vet jag: finns något i Pocket, har jag tänkt läsa det. Så har jag 30 minuter att läsa, då öppnar jag Pocket och klickar på första bästa, för jag vet att allt är sådant jag ändå ska läsa.

Även i Pocket kan jag tagga saker och sortera dem (det gör jag direkt jag sparar dem, oftast). Framförallt skiljer jag på jobbrelaterat och sådant jag vill läsa av privat intresse (för mig, som för många, går de där ofta ihop, men inte alltid). På så sätt kan jag när jag går in i Pocket göra en enkel sortering: Ska jag läsa i jobbsyfte eller av privat intresse? Genom att välja den ena eller andra taggen sorterar jag mina källor med en enda beröring.

Läslista i Pocket

Harvard Business Review bjuder på tre saftiga i min läskö, taggade ”Jobb”

När jag väl klickar på en artikel och läser den, får jag i Pocket en avskalad, skön läsupplevelse. Pocket eliminerar nämligen allt utom texten och låter mig få kärnan i innehållet. Det går utmärkt att välja ”byt till originalvy” och få se innehållet i Pocket precis som det ser ut där det ursprungligen publicerades (ett måste om du t.ex. sparat en video), men jag tar oftast Pockets version.

När jag läst, kan jag ta bort innehållet helt, spara den som favorit eller dela till en Pocket-kompis. I mitt fall är det kollegorna, som också har Pocket. Jag har deras användare inlagda (det är bara att skriva in deras mejl för att addera dem), så jag trycker ”Dela” och väljer en eller flera kollegor, sedan klart – pang så ligger innehållet i deras Pocket. Smidigt är bara förnamnet!

Läsvyn i Pocket.

Läsvyn i Pocket. En bild överst, sedan text. Rent! Mysigt!

Feedly och Pocket förändrade mitt liv

Alla har sina egna sätt att hitta, spara och läsa innehåll. Att få till ett system som passar ens eget liv och egna vanor är inte lätt, men det jag beskrivit ovan är vad jag landat i efter år av mixtrande.

Det här har lett till att jag aldrig någonsin läser något så fort jag ser det (om det inte är en direkt nyhet som liksom kräver akut läsning). I en stressig vardag där massvis av saker pockar på min uppmärksamhet, har jag inte tid att avbryta en uppgift – informationsletande, interaktion i sociala medier – bara för att plötsligt läsa en intressant länk jag får.

Vyn "Spara till Pocket" i Safari

Den här ska jag se! Upp med menyn, en touch på Pocket-ikonen – sparat!

Jag sparar ner den i Pocket och läser sen, för att kunna fortsätta med mitt arbete. När jag sedan t.ex. slår mig ner på balkongen med en kaffe på söndagmorgon, då behöver jag inte börja irra runt på nätet i jakt på något att konsumera – jag öppnar Pocket och har tiotals förslag redan sållade på ett eller annat sätt. Det är en härlig känsla att ha ett stadigt nackgrepp på informationsflödet.

Hur gör du?

Om du har ett lyckat sätt att hantera innehållsflödet, kommentera gärna! Eller fråga om du vill veta mer om Pocket, Feedly och det här med att samla in och sortera information. Som vanligt älskar vi snack på Twitter, på @samuelstenberg eller @contentbyran. Kolla också in den här fördjupade Pocket-guiden, om du verkligen vill nörda ned dig i Pockets funktioner!

Om skribenten

Samuel

Samuel är examinerad språkkonsult och innehållsspecialist på Contentbyrån. Han älskar nya saker och idéer och att omsätta dem i sitt arbete för att utveckla det han sysslar med. När han inte skriver en herrans massa utbildar han i språk och skrivande.