Slideshare är inte Powerpoint

Slideshare har funnits i snart åtta år (sedan oktober 2006) och är idag en del av det etablerade sociala medie/webbtjänst-ekosystem som många känner och använder. Grundidén är enkel; ladda upp, dela och läs presentationer.Använder du Slideshare? Även om tjänsten kan stoltsera med 60 miljoner användare är det nog en underutnyttjad tjänst för många marknadsförare och kommunikatörer. Har du inte kommit igång med Slideshare än? Läs vidare.

slideshare är en bra kanal för innehållsmarkndsföring

Varför arbeta med Slideshare?

Slideshare är kanske den bästa tjänsten på nätet för att göra dina presentationer tillgängliga för andra. Dessutom:

 • 60 miljoner användare talar sitt tydliga språk, det är en etablerad tjänst.
 • Tjänsten har en viss affärsprägel på både innehåll och användarbas. Arbetar du med B2B blir det extra spännande då många besöker Slideshare i yrket och är lite extra motiverad att läsa ditt innehåll
 • Få trafik direkt ifrån Slideshare från de som söker information där (eller via Google-sök till Slideshare), eller bädda in din presentation på din webbsida eller blogg.
 • Få ytterligare innehåll som du kan använda i många olika sammanhang, ett innehåll som fyller ditt varumärke med de associationer du vill ha.
 • I skrivande stund håller Slideshare på att förnya sitt PRO-upplägg. Mycket tyder på att det kommer att bli ytterligare funktioner som är intressanta för innehållsmarknadsförare och de som arbetar med inbound marketing.

Är du inte själv i behov att presentera dina eller företagets tankar och idéer så kan du ändå få mycket inspiration genom att följa din branschs experter eller kanske vänner och kollegor.

Här är onlinemarknadsföraren Laura Wallis tio punkter varför du bör använda Slideshare:

Är Slideshare = Powerpoint?

Powerpoint har funnits i snart 30 år och mer eller mindre utgjort standarden för presentionsverktyg. Dessutom har det starkt påverkat vårt sätt att se på hur en presentation ska utformas och göras, vilket är lite läskigt när man tänker på det.

Så ska vi tänka på Slideshare som ett Powerpoint för webben? Nej!

Slå bort den tanken omedelbums. Vill du arbeta seriöst med innehåll och få ut det lilla extra av varje stycke innehåll du producerar, bör du ta hänsyn till olika kanalers förutsättningar. Och vad finns det för speciella förutsättningar för Slidesshare att ta med i beräkningen? Slidesharepresentationen har inte dig som presentatör, till skillnad från hur presentationer brukar framföras i vanliga fall.

Givetvis kan du ladda upp din presentation, precis som den är, till Slideshare för referens, kanske som en service till de som var på din föreläsning. Men gör det då tydligt att presentationen är för dessa då även andra kommer att titta på presentationen, vare sig du vill eller inte.

Slideshare som kommunikationskanal

Så utmaningen är i första hand att skapa en presentation som presenterar sig själv. Men det finns annat att tänka på också när du arbetar med Slideshare.

 • Det måste vara lätt att följa tråden i presentationen. Skapa logiska broar mellan olika punkter du vill belysa. Tänk igenom dispositionen noggrant.
 • Det ligger något snabbt och snärtigt i hur du kan navigera bland sidorna i en presentation via Slideshare. Använd det till din fördel genom att använda mycket bilder och grafik.
 • Typograferingen bör vara större än vad du kanske är van med, dels för att du vill sticka ut men också för att det ska synas bra.
 • Du måste förtjäna andras uppmärksamhet, som med allt innehåll. På Slideshare har du tillåtelse att ta ut svängarna lite med våghalsig grafik, kanske små underhållande element och genom överraskning.

Ett bra sätt att förstå Slideshares personlighet är att inspireras av goda exempel. Det finns många och Slideshare listar själva ständigt populära presentationer på slideshare.com. Här är ett par exempel:


För att undvika att dina Slideshares blir omöjliga att förstå, dvs om du har laddat upp dina gamla presentationer som de är, kan du:

 • ta bort bilder från din vanliga presentation som inte funkar (pröva på någon närstående som inte sett din presentation)
 • lägga till förklarande kommentarer, beskrivningar, extra bilder för att förtydliga
 • använda Slideshares transcript-funktion och addera kompletterande text till respektive bild där (men vår känsla är att få läser denna del)
 • eller läs in ett ljudspår.

Kom igång med Slideshare

Så hur kommer du igång? Är Slideshare helt nytt för dig, börja då med att surfa runt på slideshare.com. Därefter gör du följande:

 • Skapa ett konto (namn, epost och lösenord).
 • Gå in på din profilsida och ladda upp en profilbild.
 • Beskriv dig eller ditt företag.
 • Börja följa vänner eller intressanta personer.
 • Du kan ladda upp din PowerPoint direkt till Slideshare om du vill. Använder du dessutom klassiska Office-typsnitt kommer presentationen säkert se nästan identisk ut, förutom att eventuella visuella effekter (övergångar och animationer) försvinner. Det säkraste sättet att få presentation att se ut som du vill är exportera din presentation till en PDF och ladda upp den. Du kan ladda upp andra filformat också och flera olika videoformat.
 • Dela din presentation på ställen där ni som företag har beröringspunkter med era kunder. Klicka på Share, uppe till vänster, och välj sedan lämplig delningstyp.

 

dela din slideshare

Ett enkelt sätt att dela sina Slideshare-presentationer är att ta den s.k. embed-koden och lägga in den i ett blogginlägg eller på en webbsida. På så sätt kan användaren ta del av din presentation direkt hos dig.

Skapa Slideshares av guider, trender, portfolion, case studies, väck debatt, ja det finns hur många uppslag som helst.  Kom ihåg att undvika att vara för säljfokuserad, utan bjud på er själv istället.

Lycka till!