Internetdagarna 2014 – reflektioner från två smockfulla dagar

Årets Internetdagarna, den 15:e upplagan av konferensen, har precis avslutats. Vi på Contentbyrån var där, och här är några av våra tankar från detta omfångsrika arrangemang.

internetdagarna2014

Hur sammanfattar man 7–8 keynotes, nästan 20 olika spår med hur många föreläsare och paneldeltagare som helst, inom ämnen som rör internet? Det är i princip omöjligt. Vi gör dock ett tappert försök att delge något av det vi upplevde.

Keynotes av den högre skolan

Vilken skön känsla det är när något överträffar ens högt ställda förväntningar och man blir sådär skönt inspirerad och glad – så var det, undantagslöst, med alla keynotes som arrangerades under dagarna. Stor eloge till arrangörerna som hade fått ihop så intressanta talare (som också kunde leverera).

Mest kommer deltagarna kanske ihåg  Harper Reed, president Obamas tekniske chef från båda de senaste valen. Han hade kanske inte de viktigaste sakerna att säga jämfört med de andra keynote-talarna, men han var själva definitionen av energi och glädje, en sann naturkraft med hur mycket tankar och idéer som helst om nätet, utveckling och hur man gör sin grej.

Framför allt ville han prata om hur man bygger ett lag – mångfalden var den viktigaste faktorn. Anställ någon som inte är som du, det är det bästa du kan göra.

 Tvingas vi lyfta fram ytterligare en Keynote-talare blir det nog Internetdagarnas inledande tal av Cory Doctorow, kanadensisk författare och en man som står på barrikaderna för den öppna källkods-kulturen och integritetsfrågor på nätet. Det var nog många som tänkte både en och två gånger när Cory pratade om betydelsen av webben. Helsingborgs famöse Internetchef, Joakim Jardenberg, lyfte fram något som Cory sa vid sin keynote, ord som skulle kunna bli bevingade: 

Emily Parker och Annie Machon förtjänar också omnämnanden – en författare som skriver och undersöker internets kraft i länder med totalitära regimer samt en f.d. agent och tillika visselblåsare. Lyssna och se deras häpnadsväckande och mycket intressanta keynotes här nere, alla finns i den Youtube-spellista som .SE-gänget har satt ihop (klicka upp till vänster på Youtube-fönstret, där finns alla keynotes).

 

Lite om föreläsningarna också …

De olika spåren under Internetdagarna bjöd på allt från WordPress, juridik, säkerhet och öppna data till barn och ungas digitala kompetens. Några axplock från programmet:

Professorn i civilrätt, Mårten Schultz, justitiekansler Anna Skarhed och tidigare generaldirektören för Datainspektionen Göran Gräslund fick vi lyssna på. De målade upp en bild bestående av alla de svårsvarade juridiska frågor som dyker upp i kölvattnet av digitaliseringen.

Näthat och näthot blir vanligare och vanligare och kränkningar tar sig ett allt värre uttryck. Som ett exempel fick vi lyssna på Kawa Zolfagary, bl.a. grundare av bloggen Vita Kränkta Män, och vad han råkat ut för när han publicerat inlägg på sina bloggar eller uttalat sig på nätet. Han får så mycket trakasserier, på nätet, att både hans fysiska och mentala hälsa har påverkats.

 


Det finns en hel del att fundera på när det gäller vår säkerhet på nätet, näthot- och hat och hur vi ska lösa detta. Professor Mårten Schultz har dock en idé om var vi ska börja, vilket lyfts fram av en deltagare såhär:  

Ytterligare intressanta spaningar på Internetdagarna var forskning om den s.k. Generation G (Google, Gemenskap och eGo), alltså de som vuxit upp med fjärrkontrollen i handen, de som inte känner till ett liv utan datorer, internet och mobiltelefoner. Katarina Graffman, digital antropolog och forskare, har tittat mycket på den här gruppens beteenden och hur de förhåller sig till allting digitalt.

Bland annat menade hon att de kommer att bli betydligt bättre på multitasking än vad äldre människor är, de lär sig hantera flera enheter samtidigt på ett helt annat sätt än vi *host* gamlingar. Det uppkopplade livet är så självklart att en del inte ens pluggar om de inte har alla skärmar uppkopplade samtidigt med kompisar och forum på armlängds avstånd.

Den givna möjligheten att alltid pausa och välja själv påverkar Generation G på ett sätt som man inte tänker på, menade Graffman också; de kan självmant välja att titta på en reklamfilm på Youtube, och tycka den är jättekul, samtidigt som den upplevs tråkig och pådyvlad via gammelmedia, dvs TV.

I den efterföljande paneldebatten diskuterades nätets påverkan, det digitala livets konsekvenser, på oss människor. Det finns skilda åsikter bland hjärnforskare, psykologer och andra förstå-sig-påare. T.ex. menade en psykolog att den digitala vardagen reducerar tiden för reflektion och begrundande. Det kan inte vara bra, menar han. Vi behöver vänta, fundera, meditera och inte bara ge oss in i allt hela tiden.

Ytterligare en annan forskare menade att det finns så mycket bra i det digitala, framför allt kanske för unga kvinnor och flickor, som gör att vi måste välja att se det positiva. På nätet, menade samma forskare, får flickor blomstra, där kan de ta för sig, vara kaxiga och påhittiga. Mer sånt, tyckte hon.

Vad vi tyckte?

För någon som dagligdags arbetar med nätet, men som i första hand fokuserar på marknadsrelaterade frågor, säljtrattar och Google Analytics var det härligt, befriande och ibland lite jobbigt men viktigt (när vi pratar kränkningar och nätat) att få lyfta blicken och lyssna och tänka på de större frågorna. Internet är idag något som påverkar allt och alla, och det finns mycket som måste diskuteras.

Men det finns också mycket att inspireras av, läras sig och prata om. Internetdagarna är ett sådant forum.

Det fanns verkligen något för alla på Internetdagarna – faktum är att det fanns så många spår och intressanta ämnen att det var svårt att välja vad man skulle gå på.

Totalt sett var arrangemanget mycket bra och vi ser redan fram emot nästa år.

Storgilla!

 • Bra sammanfattning – gör att jag kan fortsätta att inte gå. Vill ge en tidsbild som kommentar på Generation G:
  Pappan: Jag skall byta ut din dator.
  Sonen: Schysst.
  Pappan: Är det något på den som du vill spara?
  Sonen: Ja, Facebook och YouTube
  Pappan: *tänker* jisses….
  Med det vill jag säga att när allt blir naturligt med nätet etc så kan det också bli ett glapp i kunskapen i hur saker och ting funkar. (förutom att det är en rolig historia) Största hotet mot Sveriges utveckling är bristen på utvecklare. Kankse läste slarvigt men såg inte något om det här – något som det pratades om?
  Cheers!

 • Haha, skön story! Den knycker jag.

  Det är ju precis som du skriver – att man är född in i den här digitala eran borgar ju egentligen bara för just det och inte att man automagiskt blir en utvecklare eller ingenjör. De kanske är drivna i det digitala, och kanske att de har koll på sin grupps ”persona” (läs: vet vad som gäller, etc).

  Tyvärr så handlade inte det som gällde ungdomar så mycket om det glapp du påpekar, mer om hur digitaliseringen påverkat ungdomar (sånt som en del föräldrar redan har koll på…även om det en del av det också var intressant).